IB Diploması

IB Diploması

IB Diploması alabilmek için öncelikle IB programı uygulayan bir okula kayıt olmanız gerekmektedir. Daha sonra IB programına dahil olarak, bu programın zorunluluklarını yerine getirmelisiniz. Sonuç olarak başarılı olmanız durumunda IB diploması ile birlikte MEB diplomasını da almaya hak kazanacaksınız. IB Diploması Nasıl Alınır ? Program öğrencisi, aşağıda belirtilen altı grubun her birinden, sunulan seçenekler dahilinde bir ders seçmek zorundadır.

IB programını seçen öğrencilerin temel amacının yurt dışında eğitim almak olduğu unutulmamalıdır. Bu arada Türkiye’de üniversite eğitimine devam etmek isteyen öğrencilerin, IB programını seçmeleri kendilerine her ne kadar kariyer olarak artı değer sağlasa da gerçekten program süresince çok zorlanacakları ve motive olma konusunda sıkıntı çekebilecekleri göz ardı edilmemelidir. Aynı zamanda IB programı seçilirken, belirlenen hedefler doğrultusunda hareket edilmelidir.

IB adayı, programa ait altı farklı ders grubunun her birinden bir ders almak zorundadır.

1. Grup : Dil A1 – Öğrencinin anadili.
2. Grup: Dil A2 – İkinci bir dilde çok yetkin öğrencilerle işlenen dil ve edebiyat dersi.
3. Grup: Bireyler ve Toplumlar 
4. Grup: Doğa Bilimleri
5. Grup: Matematik 
6. Grup: Seçmeliler 

Bu gruplarla ilgili gerekli dersleri alarak başarılı olan öğrenciler, ayrıca diğer 3 gerekliliği de yerine getirmeliler.

1-Bitirme Tezi ( Extended Essay / EE ) : Öğrencinin seçmiş olduğu derslerden birinde, ilgili olduğu konu üzerinde 4000 sözcükten oluşan bir yazı yazması gerekmektedir. Bu tez için kendisine bir danışman öğretmen yardımcı olmaktadır.

2-Bilgi Kuramı : (Theory of Knowledge / TOK ) : İki yıllık program boyunca en az 100 saat alınarak, üzerinde çalışılmalıdır.

3- Yaratıcılık, Etkinlik, Hizmet ( Creativity, Action, Service / CAS ) : İki yıllık program boyunca en az 150 saat alınarak, üzerinde çalışılmalıdır.

Tüm bu şartları yerine getiren öğrenciler bu diplomayı almaya hak kazanırlar.

Hangi Liseler IB Diploması Veriyor ?

Türkiye’de IB diploması veren liselerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Şu anda 2020 yılı itibariyle sayısı ise 54 tanedir. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Mersin, Eskişehir, Erzurum, Muğla, Edirne ve Gaziantep’te genelde özel okullar olmak üzere, bazı devlet okullarında da bu diploma verilmektedir. Aynı zamanda illere göre okulların listesine Türkiye’deki IB Okulları yazımızdan ulaşabilirsiniz. IB programı uygulayan ve diploma verecek okul sayısının her geçtiğimiz yıl artacağı düşünülmektedir. Sonuç olarak yurtdışı eğitime olan talep, IB okullarının çeşitlenmesini sağlamaktadır.

IB diploması 100 den fazla ülkede pek çok üniversitede geçerliliğe sahiptir. Dünyanın önde gelen üniversiteleri, IB notunu bir değerlendirme kriteri olarak görmektedir. Ayrıca ülkemizde özellikle özel ve vakıf üniversiteleri IB  diploma notuna göre burs verebilmektedir. Bu arada Türkiye’de IB Diploması veren liseler hakkında ve okul seçimi hakkında daha fazla bilgi için Movendus Akademi adresini ziyaret edebilirsiniz.